Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Δηλώσεις του Νίκου Χρυσόγελου για την ανακύκλωση στη Σύμη


"Ο Δήμος και όχι οι πολίτες πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΕΑΑ για να δει πως μπορεί να οργανωθεί πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Σύμη."


Ο Νίκος Ψαρρός, μέλος της Ε.Π.Ο.Σύμης, ήρθε σε επαφή με τους Οικολόγους Πράσινους και συγκεκριμένα με τον κ. Νίκο Χρυσόγελο, για το θέμα της ανακύκλωσης στο νησί και από την απάντηση του τελευταίου προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που θα πρέπει όλοι να διεκδικήσουμε από το Δήμο να τα θέσει ως προτεραιότητες στα σχέδια του.
Λέει ο κ. Χρυσόγελος:

"Για το θέμα απορρίμματα υπάρχει αναλυτικά πολύ υλικό μια και είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαι πάνω από 20 χρόνια μέσα από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης - ήμουν σε αυτούς που επεξεργάστηκαν τη νέα νομοθεσία 2939/2001 και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα καθώς και στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης 2002-2009).
Συνοπτικά θα έλεγα όμως τα εξής:
- Η εποχή που η οργάνωση της ανακύκλωσης ήταν θέμα μόνο εθελοντικής πρωτοβουλίας των πολιτών έχει περάσει αφού υπάρχει ένα συνεκτικό νομικό πλαίσιο που θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν.

- Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που υπήρχε μέχρι τώρα ήταν αναποτελεσματικός και ξεπερασμένος. Κεντρικό θέμα της εκλεγμένης περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα είναι η διαμόρφωση ενός νέου αποτελεσματικού σχεδιασμού.

- Κάθε δήμος έπρεπε να έχει από το 2003 ένα σχέδιο για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών (χαρτιά, μέταλλα, πλαστικά, γυαλιά κα) σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 2939

- Κάθε χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων θα έπρεπε να έχει κλείσει κι αποκατασταθεί. Αν λειτουργεί μετά τις 28/12/2010 (5 προθεσμία από την ΕΕ για να κλείσουν αυτοί οι χώροι) είναι πιθανόν να κληθούν οι δήμοι να καταβάλουν σημαντικα πρόστιμα από το 2005 μέχρι να κλείσουν κι αποκατασταθούν αυτοί οι χώροι.

- Υπήρχε σχεδιασμός για να γίνει ένα κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην Ρόδο (όπως έχει γίνει σε 17 άλλες περιοχές της χώρας) ώστε να καταλήγουν εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά από την Ρόδο και τα γύρω νησιά. Η υπόθεση καθυστερεί, ελπίζω ότι με τον νέο Δήμο να προχωρήσουν.

- Ο Δήμος και όχι οι πολίτες πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΕΑΑ () για να δει πως μπορεί να οργανωθεί πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Σύμη. Υπάρχουν σχετικά τρία μοντέλα συνεργασίας. Θα έλεγα το πιο εύκολο είναι - στις σημερινές συνθήκες - να μαζεύει ο Δήμος τα υλικά προς ανακύκλωση (είτε σε ειδικούς σάκους είτε σε κάδους ανακύκλωσης), να τα στέλνει στην Αθήνα (με καλυμμένα τα κόστη αποστολής) και να αποζημιώνεται με βάση την ποσότητα που στέλνει. Τα έσοδα από την ΕΕΑΑ δεν είναι σημαντικά αλλά βασικά καλύπτουν τα επιπλέον κόστη που έχει ο Δήμος. Εγώ έχω βοηθήσει να γίνουν προγράμματα στην Σίφνο και στην Πάρο, ενώ καλά πάει και το πρόγραμμα στην Σύρο. Και στα τρία νησιά υπάρχει χωριστή συλλογή με κάδους (α) χαρτιών - χαρτονιών (β) μετάλλων (γ) πλαστικών- μικτών συσκευασιών και σε ορισμένες περιπτώσεις και (δ) γυαλιών

- Στη Σύμη θα έλεγα να ξεκινήσετε από την κομποστοποίηση των οργανικών (αποφάγια - υπολείμματα από ζώα και καλλιέργειες) ώστε να γίνεται επιτόπου (υπάρχουν πολλά συστήματα και μέθοδοι κατάλληλοι για την κλίμακα του νησιού).

- Επίσης θα ήταν ενδιαφέρον να κάνετε προσπάθεια για περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης (πχ πλαστικά ποτήρια, πιάτια, σακούλες). Στην Ανδρο έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια για νησί χωρίς παλστικές σακούλες - ένα μέλος μας δραστηριοποιείται πολύ σχετικά με την καμπάνια αυτή. Υλικό υπάρχει στο περιοδικό ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

- Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς μηχανήματα κόστους 5-6000 ευρώ που παράγουν βιοντίζελ από χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια. Το βιοντίζελ μπορεί να χρησιμοποιείται μετά σε φορτηγά και μηχανές που χρησιμοποιούν ντίζελ (πετρέλαιο)."

Φιλικά
Νίκος Χρυσόγελος

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών στη Σύμη

Με μεγάλη χαρά ακούσαμε όταν ήρθαμε σε επαφή με το Δήμο για τη συνάντηση της ομάδας μας - μας παραχωρήθηκε ο χώρος του Συνδριακού και τον ευχαριστούμε θερμά γι'αυτό - τον αντιδήμαρχο κ. Σωκράτη Μαρούλη να μας ανακοινώνει ότι ο Δήμος Σύμης έχει μόλις πρόσφατα προχωρήσει σε σύμβαση με την εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. για τοποθέτηση σχετικών κάδων σε κάποια σημεία του νησιού.

Μάλιστα, σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε τις τελευταίες μέρες στο φύλλο του Δεκεμβρίου στην εφημερίδα του Δήμου "Τα Νέα της Σύμης". Το γεγονός μας γεμίζει αισιοδοξία ότι θα γίνει μια καλή αρχή στο θέμα της ανακύκλωσης με τις ηλεκτρικές συσκευές και στη Σύμη, αφού μην ξεχνάμε, ήδη αυτή έχει ξεκινήσει σε πιο μικρά νησιά όπως η Τήλος και η Νίσυρος...

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Σύμης


για μία "πράσινη" Σύμη...

«ΠΡΟΩΘΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!»


Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στις 19.30, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο (Γυμνάσιο)μία πρώτη συνάντηση κατοίκων της Σύμης που ενδιαφέρονται να προωθήσουν το θέμα της ανακύκλωσης στο νησί.

Όσοι ανταποκρίθηκαν στην ανοικτή πρόσκληση που έγινε μέσω ανακοινώσεων, συζήτησαν διάφορα θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση λαμπτήρων, ηλεκτρικών συσκευών, χαρτιού, ελαστικών, χρήση οικολογικής τσάντας για τα ψώνια, οικιακή κομποστοποίηση και διάφορα άλλα και αποφάσισαν να συγκροτηθεί μία νέα ομάδα δράσης με το όνομα Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Σύμης που να ασχοληθεί ενεργά με τα ζητήματα αυτά και να τα προωθήσει με όλα τα δυνατά μέσα.

Καθένας από τους παρευρισκόμενους, ανέλαβε να κάνει έρευνα για κάποιο συγκεκριμένο ανακυκλώσιμο είδος και να έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες εταιρείες ή τους φορείς που μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας ενημερώσουν κατάλληλα για το τι μπορεί να εφαρμοστεί σχετικά στη Σύμη.

Τα αποτελέσματα της "έρευνας" του καθενός, θα ανακοινωθούν στην επόμενη συνάντηση της ομάδας που θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο, στις 7.30 μμ. και θα αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις της.