Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

5 Ιουνίου 2011 - Ο καθαρισμός της παραλίας του Αι Γιώργη Δυσάλωνα από εθελοντές της Ε.Π.Ο.Σ.

















































Σαράντα περίπου εθελοντές κάθε ηλικίας, Έλληνες και ξένοι, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Σύμης για καθαρισμό των ακτών την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και ξεκίνησαν στις 10.30 από το Γιαλό με προορισμό την αγαπημένη παραλία ντόπιων και ξένων, τον Αι Γιώργη Δυσάλωνα. Ο καθαρισμός της παραλίας διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες και μαζεύτηκαν 32 σακούλες «γίγας» με κάθε λογής σκουπίδια!

Πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια, κονσερβοκούτια, φελιζόλ, σύριγγες, σακουλάκια από σνακς, συσκευασίες φαρμάκων και αντηλιακών, καλαμάκια, σπασμένα γυαλιά κ.α. είχαν «πνίξει» τους θάμνους με τα σκίνα και ήταν πεταμένα κατά μήκος όλης της παραλίας. Χωρίς αμφιβολία, πολλά από αυτά τα είχαν φέρει τα ρεύματα της θάλασσας, αλλά πολλά σίγουρα ήταν απομεινάρια της ανεύθυνης συμπεριφοράς και της έλλειψης παιδείας που διακατέχει αρκετό κόσμο και αφήνει σκουπίδια πίσω του φεύγοντας από μια παραλία.


Λυπηρή διαπίστωση, ότι οι διοργανωτές του 3ημέρου Base Jumping που πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στον Αι Γιώργη, είχαν αφήσει πεταμένα δύο ψυγεία κοντά στο μώλο και μπόλικες συσκευασίες γεμάτες με νερά και αναψυκτικά, επίσης πεταμένες πίσω από τη μάντρα της εκκλησίας. Για του λόγου το αληθές, οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Φυσικά, θα ενημερωθεί επίσημα ο Δήμος από την Ε.Π.Ο.Σ., ασχέτως αν οφείλει να το γνωρίζει αφού συμμετείχε ως συνεργάτης στο συγκεκριμένο event.


Η όλη δράση πραγματοποιήθηκε με κέφι και υπευθυνότητα από όλους τους εθελοντές που αφού πρόσφεραν την εργασία τους, μετά κολύμπησαν, έφαγαν και ήπιαν όλοι μαζί σε μια κεφάτη ατμόσφαιρα. Κάπως έτσι, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο καθαρισμός και σε άλλες παραλίες (πχ. Αγ. Αιμιλιανό, Ταβίρι) αν υπάρξουν συμμετοχές εθελοντών, έστω και λιγότερων σε αριθμό, τις επόμενες εβδομάδες. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να επικοινωνούν με τη Σμαράγδα Πετρίδη.


Θερμές ευχαριστίες στους Λούκα Φρατζαδάκη για τη δωρεάν μεταφορά εθελοντών με τα σκάφη του, τους Μανωλέσκο Γιάννη, Σκιαθίτη Γιώργο και Μανωλέσκο Φιλήμονα που έπραξαν το ίδιο με τις βάρκες τους και συμμετείχαν και στον καθαρισμό, στο ιατρείο Σύμης για την παροχή ιατρικών συμβουλών και φαρμάκων, στα σούπερ μάρκετ Ταχάς, Αφοί Χατζηπέτρου, Εμπορειόν και στο κατάστημα Αφοί Αντωνιάδη για την προσφορά σακουλών και ποτών για τη γιορτή που ακολούθησε το βράδυ στο Γεφυράκι (βλ. επόμενη ανάρτηση), στο Syminet για τις φωτοτυπίες και φυσικά σε όλους τους εθελοντές που στήριξαν την προσπάθεια και αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για να καθαρίσουν! Τέλος, στην οικογένεια Κυριακάκη, επιτρόπων του Αι Γιώργη Δυσάλωνα, για τα καφεδάκια, το ουζάκι και όλα τα κεράσματα και πάνω απ’ όλα την καλή παρέα!

Επόμενο ραντεβού την Τρίτη 14 Ιουνίου, για τον καθαρισμό του Αγ. Αιμιλιανού με την ευγενική προσφορά του Γιάννη Γιαννίκου για τη μεταφορά εθελοντών με το καΐκι του «Ποσειδών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου