Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Σχετικά με τη «Βοήθεια στο Σπίτι»…

Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός


Χρέος όλων μας είναι να φροντίσουμε όσο μπορούμε τους ηλικιωμένους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση είναι έγκλημα σε βάρος πολλών μοναχικών ηλικιωμένων ανθρώπων. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Η «Βοήθεια στο Σπίτι» επιτελεί σημαντικό έργο (ξέρω από τη μάνα μου). Τα άτομα που είναι στην υπηρεσία είναι όλα αξιόλογα και υπεύθυνα, προσφέρουν πάρα πολλά στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει.
Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να εμποδίσουμε να περάσει αυτή η ρύθμιση, αυτό που ξέρω είναι ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ!!!
Ξέρω ότι δεν είναι θέμα περιβαλλοντικό, αλλά είναι θέμα αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ύπαρξης!

Διαβάστε σχετικά εδώ: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1950:2011-03-29-12-06-03&catid=10:health&Itemid=25

"ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" - Τα οικολογικά νέα της εφημερίδας της ΣΤ' τάξης του Πετρίδειου Δημοτικού Σχολείου Σύμης



Ανάρτηση: Παντελίτσα Τσαβαρή

Η ΣΤ' τάξη του Πετρίδειου σχολείου, εκδίδει τους τελευταίους 6 μήνες μία εφημερίδα με τίτλο "ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ". Στο δεύτερο τεύχος λοιπόν αυτής της εφημερίδας, έχει ένα άρθρο για την ανακύκλωση, που θέλει να το μοιραστεί μαζί σας.

Από τη στήλη "Οικολογία και Περιβάλλον":

"ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ;

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ


Οι μπαταρίες μιας χρήσης βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον, επειδή περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Σήμερα μπορούμε να τις ανακυκλώνουμε, οπότε αναζητήστε στην περιοχή σας τους ειδικούς κάδους για ασφαλή απόρριψη των χρησιμοποιημένων μπαταριών. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση. Μπορούν να χρησιμοποιούνται ξανά και έτσι βλάπτουν λιγότερο το περιβάλλον. Παρόλο που κοστίζουν περισσότερο από τις κοινές μπαταρίες για να τις αγοράσετε, στην ουσία είναι πιο οικονομικές, επειδή διαρκούν πολύ λιγότερο.

ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τις περισσότερες πλαστικές σακούλες που βάζουμε τα ψώνια μας θα μπορούσαμε να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε. Πολλά σούπερ μάρκετ σήμερα διαθέτουν επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες φτιαγμένες από ύφασμα ή ανθεκτικό πλαστικό. Με τη χρήση τους βοηθούμε το περιβάλλον και τα σούπερ μάρκετ να εξοικονομούν χρήματα. Υπάρχουν πράγματα στο σπίτι που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ξανά; Μπορείτε να βάψετε παλιά κουτιά παπουτσιών ή να τα τυλίξετε με χαρτί περιτυλίγματος που σας περίσεψε και να φτιάξετε έτσι αποθηκευτικά κουτιά για το δωμάτιο σας ή κουτιά συσκευασίας για τα δώρα φίλων σας. Παλιά πλαστικά μπουκάλια μπορούν να διακοσμηθούν παρόμοια και να χρησιμοποιηθούν ως μολυβοθήκες.

ΧΑΡΙΣΤΕ ΤΑ!

Κάποια αντικείμενα, όπως ρούχα, βιβλία, περιοδικά ή παιχνίδια, τα οποία δεν χρειαζόμαστε ή δεν τα θέλουμε πια, αν και βρίσκονται σε καλή κατάστσση, μπορούμε αντί να τα πετάξουμε, να τα δωρίσουμε σε διάφορες οργανώσεις, οι οποίες προσφέρουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ

Ανακύκλωση σημαίνει ότι φτιάχνω κάτι καινούριο αξιοποιώντας κάτι παλιό. Για παράδειγμα, το χρησιμοποιημένο χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά. Η ανακύκλωση βοηθάει το περιβάλλον, αφού χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια για να φτιάξουμε ένα μπουκάλι από ανακυκλωμένο γυαλί από το να φτιάξουμε ένα εξολοκλήρου καινούριο μπουκάλι."

Επίσης, στα ΠΡΑΣΙΝΑ ΝΕΑ η συμμαθήτρια μας, Κυριακή Μαραβέλια ,γράφει:

"Το νησί μας κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την οικολογία. Μετά από μια συνάντηση που έγινε στο συνεδριακό κέντρο με θέμα την ανακύκλωση και την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στο νησί μας, δόθηκε η άδεια από το δήμαρχό μας να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια για ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Όποιος θέλει να ενημερωθεί ή να βοηθήσει σ'αυτήν την προσπάθεια μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα: eposymis.blogspot.com"

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Μαραθούντα

Ανάρτηση: Ειρήνη Γαζή




Πριν δέκα μέρες περίπου, περπατώντας στην παραλία της Μαραθούντας είδα μία θαλάσσια χελώνα νεκρή, που την είχε ξεβράσει το κύμα. Τότε δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω, ωστόσο το ένστικτο μου με οδήγησε να φωτογραφήσω το ζώο (ευτυχώς είχα μαζί μου τη μηχανή) και μες στις επόμενες μέρες να ψάξω πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Έτσι, ανακάλυψα το Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και σύμφωνα με τις οδηγίες του για το τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν βρει θαλάσσια χελώνα τραυματισμένη ή νεκρή, έπραξα. Ειδοποιήθηκε το λιμεναρχείο και έστειλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ τις φωτογραφίες που τράβηξα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη χελώνα πρέπει να είναι Καρέττα - Καρέττα, γιατί σύμφωνα με όσα διάβασα στην ιστοσελίδα του συλλόγου, έχει πέντε πλευρικές πλάκες στο καβούκι της και αυτό τη διαχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη. Όλα τα είδη, ωστόσο, θαλάσσιας χελώνας που ζουν στην Ελλάδα είναι υπό εξαφάνιση.

Παραθέτω τις οδηγίες που δίνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, για να γνωρίζει όποιος βρεθεί σε παρόμοια θέση, τι πρέπει να κάνει:

«Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ, και να ειδοποιηθεί το λιμεναρχείο και ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Η ΧΕΛΩΝΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣ।

Εάν δεν υπάρχει, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο. Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ.
Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα βοηθηθεί ιδιαίτερα εάν λάβει μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του.
Συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ που θα σας στείλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και τέλος ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για την υγειονομική ταφή».

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστοχώρο του συλλόγου:http://www.archelon.gr/

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η "Ώρα της Γης" στο Καντιρίμι

Φωτογραφίες: Νίκος Ψαρρός












Μικροί και μεγάλοι ανταποκρίθηκαν χτες βράδυ,στην πρόσκληση του μέλους της Ε.Π.Ο.Σ. Νίκου Ψαρρού, για να δηλώσουν συμμετοχή στην Ώρα της Γης. Έτσι, αρκετός κόσμος συναντήθηκε στις 20.30 στο γεφυράκι (Καντιρίμι), όπου και παρέμεινε για μία ολόκληρη ώρα ανάβοντας κεριά και δίνοντας το δικό του μήνυμα σε αυτήν τη συμβολική προσπάθεια για τον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές। Τη δική τους μουσική νότα χάρισαν στη βραδιά οι μουσικοί Mike Harman (κιθάρα, φωνή), Suzan Williams (φλαόυτο, φωνή) και Ιορδάνης Αττιτής (σαξόφωνο), δημιουργώντας αισθαντική ατμόσφαιρα και ενθουσιάζοντας το "κοινό" τους, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τα οποία και αναδεικνύονται πιο ενεργοί πολίτες από τους μεγάλους!

Συγχαρητήρια σε όλους για τη συμμετοχή και του χρόνου, ακόμη περισσότεροι!

Ανάρτηση: Ειρήνη Γαζή

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Πρωτοβουλία για την "Ώρα της Γης"

Ανάρτηση: Νίκος Ψαρρός

Με αφορμή την παγκόσμια εκστρατεία που γίνεται για την "Ώρα της Γης", αύριο Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 20.30, όποιος επιθυμεί μπορεί να έρθει στο Καντιρίμι και να δηλώσει το δικό του "παρών" στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές.
Επειδή η Ε.Π.Ο.Σ. δεν έχει πραγματοποιήσει πρόσφατη συνάντηση και δεν ήταν δυνατό να οργανωθεί μια τέτοια πρόσκληση από αυτήν, η πρωτοβουλία είναι ιδιωτική και απευθύνεται σε όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους της Σύμης.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Νερού, σήμερα 22 Μαρτίου


Η 22η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού και παρόλες τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την εξοικονόμηση και την ποιοτική αναβάθμιση των υδάτινων πόρων, η κατάσταση που καταγράφεται είναι δυσοίωνη!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», περίπου 2,8 δις άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με δυσεπίλυτα προβλήματα διαθεσιμότητας και ποιότητας νερού, παγκοσμίως, ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ποικίλες για τα αποθέματα των υδάτινων πόρων.
Σε πολλές περιοχές του πλανήτη είναι αυξημένη η ζήτηση του νερού λόγω της αλλαγής του κλίματος, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ραγδαίες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και φαινόμενα ξηρασίας γίνονται ολοένα και πιο έντονα.
Το καθαρό νερό εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Στην Ελλάδα, το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαχειριστικών πρακτικών και την υπερκατανάλωση, που οφείλεται στην ανυπαρξία ορθολογικής χρήσης.
Η μέση ημερήσια κατανάλωση νερού ανά άτομο, ανέρχεται στα 1.451,τη στιγμή που θα μπορούσε να μειωθεί στα 501 με την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την αλλαγή τεχνολογιών μέσα στις κατοικίες.
Το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης νερού στη χώρα μας γίνεται στη γεωργία, με ποσοστό που φτάνει το 80%.
Επίσης, ο τουρισμός και η «βαριά βιομηχανία» της χώρας δεν στηρίζεται σε βιώσιμες και ορθές πρακτικές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται παραπάνω ήδη ευάλωτες περιοχές, όπως τα νησιά, που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη διαθεσιμότητα υδατικών πόρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.
Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από πέντε δισ. άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού, σύφμωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών.
Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων κατάσταση.
Η UNICEF, από την πλευρά της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.
Η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν

Πηγή κειμένου: Econews

http://www.econews.gr/2011/03/22/pagkosmia-hmera-nerou/

Ανάρτηση: Ειρήνη Γαζή

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η Τουρκία επιμένει στα πυρηνικά - Προκαλεί η αλαζονεία της Τουρκίας - Θα κάνει κάτι η Ελληνική Κυβέρνηση;

Ανάρτηση: Ειρήνη Γαζή


Πιεσμένες κάτω από το βάρος των δραματικών εξελίξεων μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας, οι πολιτικές ηγεσίες σε όλο τον Κόσμο δείχνουν να προβληματίζονται με την πυρηνική ενέργεια. Ήδη η Ελβετία ανακοίνωσε την αναστολή κατασκευής τριών νέων πυρηνικών σταθμών, η γερμανίδα Καγκελάριος ανακοίνωσε την αναστολή για τρεις μήνες της απόφασης για παράταση ζωής των παλαιών αντιδραστήρων της χώρας κατά 12 χρόνια, ο Επίτροπος για την Ενέργεια της ΕΕ συγκαλεί σύσκεψη για τα μέτρα ασφάλειας, η Αυστρία ζητά να γίνει άσκηση για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών. Θλιβερή εξαίρεση η Τουρκία, της οποίας ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε -σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου- οτι θα προχωρήσουν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου καθώς «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την πιό σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει, ενώ αντιθέτως, τα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια λειτουργούσαν με τεχνολογία του 1971». Προκαλεί η αλαζονεία αυτής της δήλωσης, με τις όποιες συγκρίσεις επιχειρούνται.
Προκαλεί όμως εντύπωση και η μέχρι στιγμής παθητική στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τις πολιτικές ηγεσίες όλων των αρμόδιων Υπουργείων.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου κάνει έκκληση στην Αυτοδιοίκηση Περιφερειακή και Τοπική, τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να συζητήσουν το θέμα και να απαιτήσουν να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή.

Το θέμα αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου, την ίδια τη ζωή μας και τη ζωή των επερχόμενων γενεών. Ας τελειώνουμε επιτέλους με την πυρηνική ενέργεια, η οποία απέδειξε περίτρανα, οτι δεν είναι λύση, είναι ένα ακόμη πρόβλημα. Κι όπως έχει γράψει ο Noam Chomsky, σε ένα μήνυμά του προς το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συνετιστούν όλοι, και δε θα προχωρήσουμε τυφλά και αποφασιστικά στον τερματισμό του μόνου πειράματος της βιολογίας με την υψηλή νοημοσύνη».

Πηγή κειμένου – Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου: http://www.manw.org/html/index.php?option=com_content&view=article&id=206:2011-03-15-17-55-40&catid=34:2009-11-17-10-35-58&Itemid=59

Τα εγκαίνεια της καλλιτεχνικής έκθεσης με θέμα "Ανακύκλωση" στο Χωριό

Φωτογραφίες: Νίκος Ψαρρός












Φαντασία, κέφι, μεράκι και έμπνευση γέμισε η γκαλερί Symi Dream στο Χωριό, όπου έγιναν τα εγκαίνεια της έκθεσης της Πινακοθήκης Σύμης, χτες 14 Μαρτίου, με θέμα "Ανακύκλωση".
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Ian Heycox, συγκέντρωσε τα έργα των μαθητών του καλλιτεχνικού εργαστηρίου της Ένωσης Γυναικών Σύμης, στο οποίο παραδίδει μαθήματα, καθώς και τα κοστούμια που φτιάχτηκαν για την ομάδα της Ε.Π.Ο.Σ. για το Καρναβάλι της Σύμης. Όλα τα κοστούμια και τα έργα έχουν θέμα την ανακύκλωση που όλοι περιμένουμε με αγωνία να γίνει πραγματικότητα σιγά-σιγά και στη Σύμη!
Η έκθεση θα διαρκέσει συνολικά μία εβδομάδα.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η Ε.Π.Ο.Σ. συμμετέχει στην Ώρα της Γης 2011


Η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Σύμης συμμετέχει στην Ώρα της Γης 2011 και καλεί το Δήμο Σύμης, τα σχολεία, τις επιχειρήσεις, τους φορείς και τους κατοίκους να στηρίξουν αυτήν την παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Στη δεξιά μεριά του ιστολογίου μας, μπορείτε να δηλώσετε τώρα τη δική σας συμμετοχή!

Έκθεση της Πινακοθήκης της Σύμης με θέμα "Η Ανακύκλωση"


Έκθεση της Πινακοθήκης της Σύμης στο Symi Dream με θέμα

"Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ"

Τα πρωτότυπα κοστούμια και σκηνικά
του καρναβαλιού 2011 από την Ε.Π.Ο.Σ.


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 για μία εβδομάδα μόνο
Έναρξη 7.30 μμ με κρασί

Symi Gallery at Symi Dream presents


THE RECYCLING SHOW

Costumes and Background Material from the
2011 Carnival Parade and performance celebrating
ideas of EPOSymis


Monday 14 March 2011 - For one week only
Opening reception 19.30 with wine

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Καρναβάλι Σύμης


Φωτογραφίες: Νίκος Ψαρρός














Με πολύ κέφι πραγματοποιήθηκε φέτος το Καρναβάλι στη Σύμη, την Κυριακή 6 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Δήμου. Οι συμμετέχοντες διοργάνωσαν παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων μέχρι το Μουράγιο και από εκεί στην κεντρική πλατεία του Γιαλού όπου και παρουσιάστηκε από την Εθελοντική Θεατρική Ομάδα Σύμης και μέλη της Ε.Π.Ο.Σ. ένα σκετς με θέμα την ανακύκλωση. Ακολούθησαν από την Ένωση Γυναικών Σύμης, σπαρταριστοί διάλογοι μεταξύ των ''γερόντων της Σύμης" με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ! Η γιορτή τελείωσε με χορευτικά από το συγκρότημα της Ειρήνης Μυλωνάκη, με εντυπωσιακά κοστούμια και τα παιδιά να απολαμβάνουν το καθένα το «ρόλο» του στο χορό (μικρές γοργόνες, Αιγύπτιες, Μάικλ Τζάκσον .α.).
Η περιβαλλοντική μας ομάδα, με χαρά συμμετείχε σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό εργαστήρι της Ένωσης Γυναικών και την Ε.Θ.Ο.Σ. και αξίζει να σημειωθεί ότι τα κοστούμια ήταν όλα αυτοσχέδια με υλικά που προορίζονταν για τα σκουπίδια, ώστε να δοθεί ακόμη πιο έντονα το μήνυμα για την οικολογία και την ανακύκλωση.
Θερμές ευχαριστίες σε όσους κόπιασαν και εργάστηκαν εντατικά επί μέρες για την όλη παρουσίαση: Σμαράγδα και Ειρήνη Πετρίδη, Νίκο Ψαρρό, Ίαν και Λυν Χέικοξ, Σεβαστή Νικόλη, Γεωργία Παπακαλοδούκα, Δανάη Μαραβέλια, Σωτηρία Μπάκα και τόσους άλλους μικρούς και μεγάλους που συμμετείχαν και στήριξαν την όλη προσπάθεια!

Και του χρόνου!

Ανάρτηση: Ειρήνη Γαζή

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μας «πνίγουν» τα σκουπίδια...



Άρθρο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ από την εφημερίδα Real News (27/02/11)


Ένα ανεξέλεγκτο περιβαλλοντικό δράμα εκτυλίσσεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου, τα οποία βλέπουν τη λιγοστή τους έκταση να καλύπτεται από τα βουνά σκουπιδιών που παράγει η τουριστική βιομηχανία. Το φαινόμενο οδηγεί σε τρομακτική υποβάθμιση του νησιωτικού περιβάλλοντος, καθώς, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι τοπικές Αρχές ρίχνουν τα σκουπίδια τους σε παράνομες χωματερές, που διογκώνονται χρόνο με τον χρόνο. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ίδιοι οι δήμαρχοι των νησιών παραδέχονται πως ρίχνουν επικίνδυνα απόβλητα στις χωματερές και, μην έχοντας άλλη επιλογή, βάζουν φωτιά στα σκουπίδια τους, προκαλώντας έτσι ανυπολόγιστη βλάβη στο έδαφος, στις ακτές και στους υδροφόρους ορίζοντες.

«Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν δύο μεγάλα προβλήματα: πρώτον, τη δυσκολία ανεύρεσης χώρων για υγειονομική ταφή και, δεύτερον, την εκτόξευση του όγκου των σκουπιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω τουρισμού», δηλώνει στη Real news ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ειδικά τα μικρά νησιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπα για βιώσιμα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι δύο πρόσφατα περιστατικά στην Ανδρο και την Πάτμο. Στις αρχές του μήνα, μια ξαφνική νεροποντή οδήγησε σε κατάρρευση τη χωματερή στην περιοχή Σταυροπέδα της Ανδρου, σκορπίζοντας τόνους σκουπιδιών μέχρι και τη γνωστή παραλία του νησιού, Σχοινιά. Παρά την καταστροφή, οι δημοτικές αρχές έδωσαν εντολή για επαναλειτουργία της χωματερής, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί άλλος τρόπος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα θέλαμε να χωροθετήσουμε έναν χώρο υγειονομικής ταφής, ωστόσο, το 40% του νησιού είναι περιοχή NATURA και αδυνατούμε να βρούμε την κατάλληλη περιοχή», έχει δηλώσει ο δήμαρχος Ανδρου Γιάννης Γλυνός.

Τραγέλαφος στην Πάτμο
Περιοχή για κατασκευή ΧΥΤΑ έχουν βρει, από την πλευρά τους, οι τοπικές Αρχές της Πάτμου, οι κάτοικοι του νησιού όμως εξακολουθούν να υφίστανται τα δεινά των παράνομων χωματερών, λόγω γραφειοκρατίας και κρατικής κωλυσιεργίας! Ο ΧΥΤΑ της Πάτμου έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 2007 και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή του, καθώς απομένουν μόνο οι τελικές εργασίες που θα επιτρέψουν τη λειτουργία του. Μέχρι σήμερα, το έργο έχει κοστίσει σχεδόν 2 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ο εργολάβος έχει παύσει κάθε εργασία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναμένοντας την αποπληρωμή μιας σχετικά μικρής οφειλής, της τάξεως των 43.000 ευρώ.

«Το θέμα είναι γραφειοκρατικό. Το έργο λάμβανε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Θησέας, το οποίο έχει πάψει να ισχύει, κι έτσι από το υπουργείο Εσωτερικών μάς λένε ότι δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε εμείς το χρέος», δηλώνει ο δήμαρχος Πάτμου Γρηγόρης Στόικος. Πρόκειται για τραγελαφική υπόθεση κρατικής δυσλειτουργίας, με θύμα τους κατοίκους και το περιβάλλον του νησιού, καθώς η παράνομη χωματερή της Πάτμου εξακολουθεί να δέχεται, εκτός από κοινά σκουπίδια, και επικίνδυνα οικοδομικά απόβλητα, τα οποία μετρώνται σε τόνους, λόγω της έξαρσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Σχεδιασμός... 1980
Οπως παραδέχονται οι δημοτικές αρχές της Πάτμου, και σε αυτό το νησί η βασική μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι, δυστυχώς, η ανεξέλεγκτη καύση τους. Στην Ελλάδα, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες οι Αρχές έβαζαν φωτιές στις χωματερές για να μειωθεί ο όγκος τους, η πρακτική αυτή όμως έχει τεθεί εκτός νόμου, διότι αποτελεί άμεση απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Καίγοντας τα σκουπίδια, απελευθερώνονται ουσίες όπως διοξίνες και φουράνια, που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για κρούσματα καρκίνου.
Οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα αναλάβουν επίσημα τη διαχείριση των απορριμμάτων τους από τον ερχόμενο Ιούλιο. Τότε, θα κληρονομήσουν ένα ιδιαίτερα αναχρονιστικό σχέδιο, που βασίζεται αποκλειστικά σε ΧΥΤΑ και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). «Συνολικά, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 24 ΧΥΤΑ και ΣΜΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου», ανέφεραν στην «R» πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι ο τελικός σχεδιασμός και ο προϋπολογισμός των έργων θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες. Για ανακύκλωση ή εργοστάσια διαλογής απορριμμάτων, ούτε λόγος...

Ανακύκλωση 100% σε Χάλκη και Σχοινούσα ή Ηρακλειά
Σε «Νησιά της Ανακύκλωσης» θέλει να μετατρέψει ένα νησί των Κυκλάδων και ένα των Δωδεκανήσων ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης. «Οι μικρές κοινότητες πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται από μόνες τους τα σκουπίδια τους. Δεν γίνεται να εμφανίζεται αυτή η αδυναμία σε νησιά με 300 κατοίκους», τονίζει ο Γ. Μαχαιρίδης, εξαγγέλλοντας πρόγραμμα που θα επιτρέψει τη βιώσιμη διαχείριση του 100% των απορριμμάτων σε δύο μικρά νησιά.

«Για τα Δωδεκάνησα έχουμε καταλήξει στη Χάλκη, για τις Κυκλάδες εξετάζουμε τη Σχοινούσα ή την Ηρακλειά», δήλωσε στην «R» o περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα των «Νησιών της Ανακύκλωσης» θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της χρονιάς। Μέχρι να εφαρμοστεί, βέβαια, η φιλόδοξη εξαγγελία, οι δήμαρχοι των νησιών αυτών θα συνεχίσουν να υφίστανται τα δεινά των χωματερών. «Δυστυχώς, εμείς καίμε τα σκουπίδια μας. Ας έρθει κάποιος να μας προτείνει μια άλλη λύση», δηλώνει ο δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός.


Ανάρτηση: Ειρήνη Γαζή