Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Επτά γάτες βρέθηκαν σκοτωμένες από όπλο στο Χωριό!



Μια νέα ανατριχιαστική μαρτυρία λάβαμε χτες από το Σωτήρη Διασινό, ιδιοκτήτη γνωστού σούπερ μάρκετ στο Χωριό, γύρω από την κακοποίηση των ζώων στη Σύμη. Όπως μας είπε, πριν δύο περίπου εβδομάδες έχασε ξαφνικά δώδεκα γάτες που συνήθως τάιζε στη γειτονιά του και στην αυλή του (περιοχή Αγ. Αθανασίου). Σύντομα, τις εφτά από αυτές τις βρήκε σκοτωμένες από όπλο!! Οι υπόλοιπες ακόμη αγνοούνται, αλλά υποψιαζόμαστε όλοι την τύχη τους...

Παρόμοιο περιστατικό, στην ίδια σχεδόν περιοχή έχει ακουσθεί και στο παρελθόν όπου σκότωσαν μία γάτα μες στην αυλή του σπιτιού της, πάλι με όπλο. Προφανώς, πρόκειται για τον ίδιο αρρωστημένο δράστη.

Ως εδώ!!! Θα πρέπει επιτέλους να ζητήσουμε όλοι από την αστυνομία να αναλαμβάνει δράση και να κάνει κάποια έρευνα όταν προκύπτουν τέτοια περιστατικά. Με το σκεπτικό ότι όποτε απευθυνόμαστε εκεί δε γίνεται τίποτε και επομένως δεν κάνουμε πια ούτε αναφορά ούτε καταγγελία, δε θα συμβάλλουμε ποτέ στο να αλλάξουν τα πράγματα.

Καλούμε όσους έχουν κατοικίδια ή ζώα συντροφιάς που δέχονται κακοποίηση, να απευθύνονται πάντα στην αστυνομία ώστε να φανούν επιτέλους οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος στην κοινωνία του νησιού. Επίσης, να φωτογραφίζουν αν μπορούν τα κακοποιημένα ζώα και να μας ενημερώνουν ώστε να καταγγέλουμε και δημοσίως τις παράνομες αυτές πράξεις.

Η κακοποίηση των ζώων είναι παράνομη και διώκεται από τον νόμο! Ας μην επιτρέπουμε σε εγκληματίες να ζουν άφοβα ανάμεσά μας! Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους δυσκολέψουμε στο «έργο» τους, όπως αυτοί δυσκολεύουν τη ζωή τη δική μας και των ζώων μας! Είναι ένα μέγιστο πρόβλημα του νησιού και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Θα πρότεινα όσοι ιδιοκτήτες ζώων, φιλόζωοι και εκπρόσωποι φιλοζωικών ομάδων στη Σύμη ενδιαφέρονται να προωθηθεί ένα δυναμικό και συλλογικό αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές, να επικοινωνήσουν στο e-mail της Ε.Π.Ο.Σ. για να ξεκινήσουμε σύντομα σχετικές διαδικασίες.

Ανάρτηση: Ειρήνη Γαζή

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012







Από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης λάβαμε ενημέρωση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση ότι το ειδικό microsite της περιοδικής έκθεσης
Άγονη Γραμμή: Ένα αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελλόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο,
http://www.agoni-grammi.gr/
είναι ενεργό και διαθέσιμο στο κοινό έως και τις 23 Απριλίου 2012 όπου και θα παραμείνει η έκθεση στο χώρο του μουσείου.

Σε ειδική ενότητα του κεντρικού μενού (Οργανισμοί στα Νησιά) έχει τοποθετηθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Σύμης, όπως και άλλων ομάδων, συλλόγων κλπ. από τα νησιά με σκοπό την πληρέστερη παρουσίαση των περιοχών της Άγονης Γραμμής πέραν της επιστημονικής μελέτης και παρουσίασης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Εξάλλου, οι υπεύθυνοι της έκθεσης είχαν έρθει σε επαφή μαζί μας πριν μήνες προκειμένου να συμπεριληφθεί στην έκθεση η δράση του νησιού για την ανακύκλωση, αλλά τους ενημερώσαμε ότι δυστυχώς ο δήμος δεν έχει αναλάβει ακόμη κάποια τέτοια δράση.

Στην έκθεση καταγράφονται σε μικρά videos-ντοκουμέντα θέματα από την καθημερινή ζωή των νησιών (φαρμακευτική περίθαλψη, συγκοινωνιακή σύνδεση κλπ) των οποίων μέρος μπορεί κανείς να δει στην ενότητα
Blog. Το blog είναι ανοιχτό για την ανάρτηση σχολίων, εμπειριών και απόψεων.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μπάνκερ Ρόι: Μαθαίνοντας από το ξυπόλητο κίνημα


 http://www.ted.com/talks/lang/el/bunker_roy.html

Μία υπέροχη ομιλία από τον Μπάνκερ Ρόι, ιδρυτή του Ξυπόλητου Κολλεγίου στην Ινδία, που τελειώνει με ένα εξίσου υπέροχο απόφθεγμα του Μαχάτμα Γκάντι:

"Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν κι έπειτα νικάς".

Πηγή βίντεο: http://www.ted.com/talks/lang/el/bunker_roy.html

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Καταγγελία σε φιλοζωϊκή ιστοσελίδα για σκυλί στη Μαραθούντα

Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, επικοινώνησε μαζί μας η κ. Ελένη Ηλιοπούλου από το φιλοζωϊκό ιστότοπο www.zoosos.gr  και μας ενημέρωσε για μία καταγγελία που δέχθηκαν σχετικά με ένα σκυλί δεμένο δίπλα σε βαρέλι, νηστικό και διψασμένο, στην παραλία της Μαραθούντας.
Η Ε.Π.Ο.Σύμης αμέσως επικοινώνησε με κατοίκους της Μαραθούντας, οι οποίοι διεπίστωσαν ότι το σκυλί δεν διέτρεχε κάποιο κίνδυνο και ότι ο ιδιοκτήτης του συνεχίζει να το επισκέπτεται και να του δίνει τροφή και νερό αυτές τις μέρες (σκεφτήκαμε μήπως κάτι του είχε συμβεί και δεν είχε επισκεφτεί το σκυλί τελευταία).
Ίσως οι φίλοι που έκαναν την καταγγελία (ανώνυμα) στην ιστοσελίδα υπέθεσαν ότι το σκυλί κινδυνεύει επειδή η παραλία είναι ερημική και δείχνει ακατοίκητη. Η ουσία ωστόσο είναι, ότι το σκυλί αυτό είναι σχεδόν πάντα δεμένο και όταν δει ανθρώπους - ειδικά χειμώνα όπως τώρα - γαυγίζει γιατί επιθυμεί φυσικά παρέα. Αν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση που να στηρίζεται στη νομοθεσία και το σκυλάκι να μην είναι διαρκώς δεμένο δεν το γνωρίζουμε, περιμένουμε νεότερα από τους υπεύθυνους της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και είμαστε στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε βοήθεια.

Διαβάστε τη συγκεκριμένη καταγγελία εδώ:
http://www.zoosos.gr/article/829/sten-paralia-tes-marathoudas-ste-sume-ena-skuli-kinduneuei