Ιστολόγιο για την προώθηση της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικών θεμάτων στη Σύμη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο epo_symis@yahoo.gr

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Συλλογή υπογραφών για το δρόμο του Καταρράκτη

Συλλογή υπογραφών έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες, με πρωτοβουλία της Claire Ζουρούδη, για να ζητηθεί από το Δήμο και τις αρμόδιες αρχές να φτιαχτεί επιτέλους ο δρόμος του Καταρράκτη που κάθε χρόνο με τις νεροποντές πλημμυρίζει με αποτέλεσμα φέτος να θρηνήσουμε και ανθρώπινο θύμα...

Απορεί κανείς πάντως, αν δεν ενδιαφέρονταν οι πολίτες, ούτε και μετά από τόσο θλιβερές συνέπειες οι αρχές δε θα αναλάμβαναν πρωτοβουλίες από μόνες τους;

Νεότερα για το θέμα της προστασίας των ζώων

Μετά τις 12 του μήνα, μόλις επιστρέψει η διοικητής του αστυνομικού τμήματος  Σύμης, θα υπάρξει συνάντηση μαζί της για να συζητήσουμε το θέμα της προστασίας των ζώων στο νησί. Σε μία πρώτη πάντως τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με το τμήμα, έγινε σαφής η διάθεση της αστυνομίας να ενδιαφερθεί για τα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης, αλλά μας τόνισαν ότι καταγγελίες  δε γίνονται στο τμήμα σχεδόν ποτέ, πόσο μάλλον μηνύσεις, οπότε δεν είναι δυνατόν από τη μεριά τους να αναλάβουν δράση!

Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν, για να καταπολεμηθούν αυτά τα περιστατικά, είναι όπως έχουμε πει και άλλες φορές μέσα από αυτό το μπλογκ αλλά και προφορικά σε όσους μας τα καταγγέλουν, να απευθυνόμαστε πάντα στην αστυνομία και να κάνουμε ό,τι είναι νομικά απαραίτητο ώστε να καταγραφεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο, θα φανούν οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και θα μπορέσει να δρομολογηθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Νεότερα για τη δράση μας σχετικά με το θέμα, μετά τη συζήτηση με τη διοίκηση της αστυνομίας.


Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Πυροβόλησαν σκύλο στην περιοχή του Καταρράκτη!






Νέο αποκρουστικό περιστατικό θανάτωσης ζώου - σκύλου συγκεκριμένα - με όπλο συνέβη τις προηγούμενες μέρες στη Σύμη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 3 Μαίου δεχτήκαμε τη συγκεκριμένη καταγγελία από μέλη της οικογένειας που είχε το σκύλο και μαζί φωτογραφικό υλικό που σοκάρει...

Το έγκλημα έγινε στην περιοχή του Καταρράκτη και υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες για τον πιθανό δράστη. Η αστυνομία στην οποία και απευθύνθηκε η οικογένεια ζητώντας να καταγραφεί το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων ζήτησε να γίνει αυτό μετά τις εκλογές λόγω φόρτου εργασίας...

Ζητούμε και απαιτούμε από το αστυνομικό τμήμα Σύμης να κάνει ό,τι είναι δυνατό από τη νομοθεσία ώστε αυτή επιτέλους να εφαρμοσθεί και να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο δράστης, αλλά και να αποτραπούν μελλοντικά τέτοιες εγκληματικές πράξεις!

Αν η αστυνομία δεν κάνει ποτέ ανακρίσεις στις γειτονιές που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, αν δεν καλέσει ποτέ άτομα που οπλοφορούν για έλεγχο και αν δεν επιδείξει θέληση για προειδοποίηση εφαρμογής της νομοθεσίας περί δικαιωμάτων και προστασίας των ζώων (π.χ. με ανακοινώσεις, ομιλίες και λοιπούς τρόπους) δε θα αλλάξει ποτέ τίποτε και θα είμαστε πάντα απροστάτευτοι εμείς και τα κατοικίδια μας απέναντι σε διεστραμένους εγκληματίες.

Φίλοι και φίλες αναγνώστες/στριες,

Σύντομα θα οργανώσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κακοποίηση και τη θανάτωση των ζώων στο νησί καθώς και για την ατιμωρησία των υπευθύνων, μπροστά στο Δημαρχείο και πορεία μέχρι το αστυνομικό τμήμα του νησιού, ώστε να απαιτήσουμε από τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μετά τις εκλογές, θα βγει σχετική ανακοίνωση για την ημέρα και την ώρα της συγκέντρωσης – ελπίζουμε στη συμμετοχή σας!

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Τραυματισμένος γλάρος στάλθηκε από τη Σύμη στην Αίγινα για περίθαλψη

Πληγωμένος γλάρος βρέθηκε στη Σύμη την προηγούμενη εβδομάδα και στάλθηκε με το πλοίο «Νάξος» της Blue Star Ferries στον Πειραιά και από εκεί στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα, ώστε να θεραπευτεί το σπασμένο του φτερό.

Πιο συγκεκριμένα, ο γλάρος (βλ. φωτο) βρέθηκε στην παραλία του Νημπορειού από την κυρία Πετρίδη και η κόρη της Σμαράγδα, αμέσως ανέλαβε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το ΕΚΠΑΖ, απ’όπου της έδωσαν όλες τις χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις για το πώς έπρεπε να ταξιδέψει το ζώο και να σταλεί με το πλοίο ώστε να το παραλάβει αντιπρόσωπος τους και να το προωθήσει στην Αίγινα για περίθαλψη.

Έτσι, χάρη στην ευαισθητοποίηση της συγκεκριμένης οικογένειας, το τραυματισμένο πουλί στάθηκε τυχερό και βρήκε την περιποίηση που του έσωσε τη ζωή...

Αξίζει να τονίσουμε ότι το ΕΚΠΑΖ είναι πολύ καλά οργανωμένο και πάντα ανταποκρίνεται άκρως θετικά σε παρόμοια περιστατικά. Έχουν σταλεί και άλλες φορές στο παρελθόν από τη Σύμη άγρια πουλιά στην Αίγινα για περίθαλψη, πάντα επιτυχώς. Όσοι φίλοι αναγνώστες λοιπόν τύχει να βρουν στο μέλλον κάποιο τραυματισμένο ζώο  στο νησί, ας δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον – σίγουρα αξίζει τον κόπο!